An apple a day keeps the docter away!

Tip: Water verwijdert niet de pesticiden van een niet-biologische appel. 

Een badje met Baking Soda erin wel!

Als je je appels met water wast of schoon wrijft met je trui, verdwijnen wel stof en vuil, maar blijven de pesticiden zitten op de regulier geteelde appel. De beste manier om dit te vermijden is natuurlijk om biologisch fruit te eten. Als dit niet voorradig is, liever een reguliere appel dan geen appel eten!

Een nieuwe Amerikaanse studie ontdekte een manier om je fruit goed schoon te maken: 
een badje van 10 minuten met natriumbicarbonaat of Baking Soda / zuiveringszout. Te koop in iedere supermarkt.

Appels zijn in de herfst op hun lekkerst. Hoewel fruittelers chemicaliën van de overheid mogen gebruiken omdat ze in lage dosissen veilig bevonden zijn, blijft de impact voor de gezondheid op lange termijn moeilijk in te schatten. Een biologisch geteelde appel vermijdt dit probleem, en ook…

een badje in Baking Soda oftewel natriumbicarbonaat…. Onderzoekers testten het schoonmaken van twee vaak voorkomende pesticiden – fungicide thiabendazole en insecticide fosmet op Gala-appels met: kraanwater, een mengeling van water en natriumcarbonaat, en een bleekmiddel dat door commerciële fruittelers gebruikt wordt.

De beste methode bleek het fruit 12 tot 15 minuten te laten weken in water met slechts 1 procent zuiveringszoutAlle pesticiden op de schil waren verdwenen, alsmede de gifstoffen die al een beetje dieper in het vruchtvlees waren doorgedrongen. 

Geen geduld of tijd voor? Onder de kraan afspoelen is nog altijd beter dan niets. De appel schillen helpt ook, maar dan verlies je waardevolle vitamines, mineralen en vezels want in de schil vind je de hoogste concentratie voedingsstoffen.

EEN MENS KAN NIET LEVEN ZONDER NATRIUMBICARBONAAT!

Natriumbicarbonaat zorgt voor het zuur-base-evenwicht. Voor het goed functioneren van diverse functies in het lichaam is het van belang om de zuurgraad (pH-waarde) van het bloed binnen zeer nauwe grenzen te houden. De PH waarde van het bloed wordt in balans gehouden door de ademhaling, de nieren (uitscheiding van urine) en door voldoende bicarbonaat.

Natriumbicarbonaat is bicarbonaat (HCO3) met natrium (zout). Bicarbonaat wordt in het lichaam aangemaakt in de alvleesklier, de darmwand en door de nieren.

Het zuur/ base-evenwicht is een van de meest vergeten aspecten van de geneeskunde. Verzuring ontstaat sneller door stress, te weinig beweging, verkeerde voedingsgewoontes, onvoldoende diep ademen en door een toenemende blootstelling aan giftige stoffen!

Toepassing en gebruik Natriumbicarbonaat / zuiveringszout als badzout

Een ligbad of voetenbad met zuiveringszout is een effectieve en aangename manier om ons zuur-base evenwicht op een positieve manier te ondersteunen. Het ‘gladde’ basische water werkt verzachtend in via de huid.

Dosering: ongeveer 200 gram/badkuip, 50 gram voor een voetenbad. Minimaal dertig minuten badderen en daarna 30 minuten warm rusten. Goed drinken na afloop.

Zuiveringszout is geschikt als bakpoeder om het deeg te laten rijzen. Een prima alternatief voor gist en wanneer je gist- en schimmelvrij wilt eten (bijv. bij Candidabesmetting)