Vrouwen, zijn je hormonen in de war?

Als de vrouwelijke hormonen progesteron en oestrogeen in balans zijn, zit je gewoon lekker in je vel. Tijdens je leven dalen en stijgen de oestrogeen- en progesteron hoeveelheden in je lichaam. Echter niet altijd gelijktijdig. Vaak zijn progesteron-waarden langere perioden te laag ten opzichte van de oestrogeen-spiegel, met als gevolg lichamelijke en geestelijke gevoelens van disbalans. Homeopathie helpt een juiste, nieuwe balans te creëren !

Klachten en kwalen komen als je hormonale evenwicht verstoord raakt. 
Progesteron oftewel zwangerschapshormoon wordt in de eierstokken en bijnieren geproduceerd. Het reguleert en stimuleert diverse lichaamsprocessen.
Voor de voortplanting regelt het je menstruatiecyclus plus vruchtbaarheid en is betrokken bij de embryo-ontwikkeling tijdens de zwangerschap.

Lage progesteron-waarden kunnen onvruchtbaarheid, knobbeltjes in de borst, PMS en klachten die met de overgang te maken hebben veroorzaken. Bij lage progesteronwaarden kun je last hebben van migraineonregelmatige menstruatieacnegewichtsproblemenallergieën en diverse overgangsverschijnselen. Door hormonale disbalans al vóór de menopauze.
Progesteron geeft je libido en beschermt tegen botontkalking. Het bevordert vetverbranding, houdt je bloedsuikerspiegel op peil.

Omdat het hele hormoonsysteem in nauwe samenwerking is, kunnen ook schildklierproblemen ontstaan.

Progesteron helpt je makkelijker overgangen te maken tussen alle dagelijkse momenten die verschillende gevoelens oproepen/ laten beleven. Het neemt deel aan de opbouw van de zenuwbanen; belangrijk om de wereld goed te blijven begrijpen. Progesteron stimuleert het maken van lichaamseigen opiaten in de hersenen (zij werken pijnstillend en brengen evenwicht). Daarmee heeft het hormoon progesteron een kalmerende en stabiliserende werking op de functies die de hersenen moeten uitvoeren. Als mentaal je veerkracht vermindert, kun je last van depressieve gevoelens krijgen of plotselinge stemmingswisselingen ervaren.

OORZAKEN
Langere tijd spanning ervaren heeft een averechts effect op je progesteronproductie. Want? Je bijnieren produceren cortisol om een fysieke reactie op spanning in te kunnen zetten. Als daar voor langere tijd aanspraak op wordt gedaan en méér nodig is, zet je lichaam progesteron om in het stresshormoon cortisol.
Homeopathie, ademhalingstechnieken en yoga (1) zijn prima manieren om te leren om te gaan met spanning.

Uit diverse onderzoeken (2) blijkt dat stoffen als xeno-oestrogenen, PCB’s, ftalaten, pesticiden een verstoorde hormoonhuishouding kunnen veroorzaken.